Börja med att koka riset och ställ det åt sidan. Skala potatisen och ställ åt sidan i en bunke vatten. Värm ugnen till 220 grader.
Koka upp vatten och salt i en stor kastrull ( minst 3-liters). Skär bort rotstocken på vitkålen och ta eventuellt bort de yttersta, grövsta bladen. Skiva kålen (ca 2,5 cm) och skär den sedan tvärs över i sockerbitsstora "bitar". Skala och grovhacka löken. Skölj och grovstrimla purjon. Lägg i kål, purjo och lök hack. Koka upp och låt koka under lock i ca 5 minuter.
Fräs under tiden vegofärsen lätt så att den är helt tinad. Blanda ner det kokta riset och ställ åt sidan.
Häll av kålen i ett durkslag och spara 3 dl av kokspadet till senare. Bryn sedan grönsakerna på ganska stark värme men i så lite fett som möjligt. Det är ganska mycket att bryna så en wokpanna passar bra.
Smörj en rejält stor gratängform med lite mjukt smör. Mät upp ströbröd i en stor bunke, slå på 3 dl kokspad från grönsakskoket. Låt set svälla. Blanda ner färsen och de frästa grönsakerna. Häll över kikärts-spadet och smaka av med salt och peppar. Blanda allt till en lös färs-smet. Lägg färsen i formen och platta till så att det blir ett jämntjockt lager. Ringla över lite ljus sirap.
Grädda kålpuddingen mitt i ugnen i ca 40 minuter. Servera med kokt potatis, rårörda lingon, pressgurka och brunsås.
