bild på Kålpudding image 0

Kålpudding

Klassik vintrig husmans comfort food i vegansk version.

middag
husmanskost
söndagsmiddag

Portioner: 8

Tillagningstid: 120

Innan vi blev en veganfamilj åt vi ofta kålpudding på hösten. Oftast efter receptet "Kålpudding till Christer" från Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Senare gick vi över till ett recept från boken Vego av Mattias Kristiansson. Det här receptet är min tolkning av vad som händer när man tar det bästa från de båda recepten.

Börja med att koka riset och ställ det åt sidan. Skala potatisen och ställ åt sidan i en bunke vatten. Värm ugnen till 220 grader.

Koka upp vatten och salt i en stor kastrull ( minst 3-liters). Skär bort rotstocken på vitkålen och ta eventuellt bort de yttersta, grövsta bladen. Skiva kålen (ca 2,5 cm) och skär den sedan tvärs över i sockerbitsstora "bitar". Skala och grovhacka löken. Skölj och grovstrimla purjon. Lägg i kål, purjo och lök hack. Koka upp och låt koka under lock i ca 5 minuter.

Fräs under tiden vegofärsen lätt så att den är helt tinad. Blanda ner det kokta riset och ställ åt sidan.

Häll av kålen i ett durkslag och spara 3 dl av kokspadet till senare. Bryn sedan grönsakerna på ganska stark värme men i så lite fett som möjligt. Det är ganska mycket att bryna så en wokpanna passar bra.

Smörj en rejält stor gratängform med lite mjukt smör. Mät upp ströbröd i en stor bunke, slå på 3 dl kokspad från grönsakskoket. Låt set svälla. Blanda ner färsen och de frästa grönsakerna. Häll över kikärts-spadet och smaka av med salt och peppar. Blanda allt till en lös färs-smet. Lägg färsen i formen och platta till så att det blir ett jämntjockt lager. Ringla över lite ljus sirap.

Grädda kålpuddingen mitt i ugnen i ca 40 minuter. Servera med kokt potatis, rårörda lingon, pressgurka och brunsås.